Gebruiker aanmaken

De meeste gebruikers in MOO Suite worden via het LAS of een HR-systeem aangemaakt. Hier worden de gegevens ingevuld. Een PO-LAS synchroniseert met Basispoort, die de gegevens weer doorgeeft aan MOO. Vervolgens verschijnen gebruikers in MOO met een Basispoortkoppeling. Dit is van belang als ze willen beschikken over de educatieve software. Gebruik je een LAS in het VO of een HR-systeem dan wordt deze direct aan Basishub gekoppeld.

In sommige gevallen kan een gebruiker niet via deze weg aangemaakt worden omdat de gebruiker niet aan het LAS of HR-systeem toegevoegd kan of mag worden. Dan kan je met onderstaande stappen handmatig een account maken.

Gebruiker aanmaken

De ICT-Coördinator kan een leerling of nieuw personeelslid toevoegen. Dit gaat als volgt:

(Voor leerlingen geldt eigenlijk altijd dat ze via het LAS worden gekoppeld. Medewerkers die niet aan een groep zijn gekoppeld in het LAS, kunnen handmatig worden aangemaakt.)

1. Ga naar Basishub.
  2. Zorg dat links Gebruikers is geselecteerd.
  3. Klik rechtsonder op de knop + Gebruiker toevoegen.

4. Kies voor Leerling of Personeel.
  5. Leerling: Kies een leerjaar en plaats de leerling in de juiste groep.
    Personeel: Kies een of meerdere functies. (Werkt iemand als Leerkracht, OOP-er, IB-er enz).
  6. Vul de verschillende velden in dit venster in.
  7. Sla de gegevens op door op Opslaan te klikken.
  8. De gebruiker kan nu inloggen met de gebruikersnaam die is gegenereerd en met het ingestelde wachtwoord.

Gebruiker verwijderen

Ook bij het verwijderen van een gebruiker in MOO moet er onderscheid worden gemaakt tussen het feit of deze over een importkoppeling beschikt of niet.

Zonder importkoppeling

1. Selecteer in Basishub in het linker menu Gebruikers
  2. Zoek het account in het gebruikersoverzicht en klik deze aan.
  3. Zie je de tekst: "Let op! Sommige velden zijn niet te wijzigen omdat een externe bron eigenaar is." dan heeft het account een koppeling met een externe bron, het account moet in de externe bron verwijderd worden.
  4. Wanneer het account geen koppeling met een externe bron heeft zie in het gebruiker bewerken-scherm de knop Account verwijderen.

5. Klik op deze knop om het account te verwijden.

Als je de gebruiker definitief wilt verwijderen, ga je naar Verwijderde gebruikers en vink je de gebruiker aan. Kies nu Definitief verwijderen.

Als de verwijderde gebruiker weer teruggehaald moet worden, kies je voor Herstellen

Met Importkoppeling

1. Verwijder de betreffende gebruiker uit het LAS en/of het HR-systeem.
  2. Een PO-LAS zal deze gegevens net zoals bij het aanmaken van een gebruiker synchroniseren met Basispoort.
  3. Basispoort synchroniseert dit met Basishub.
  4. Een VO-LAS en HR-systemen synchroniseren direct met Basishub.
  5. Het account wordt verplaatst naar Verwijderde Gebruikers, waar deze 90 dagen blijft staan voor deze definitief wordt verwijderd.

Gebruiker herstellen

Als je een gebruiker handmatig verwijdert uit het systeem of een gebruiker wordt door een importbron automatisch verwijderd, is deze nog niet permanent verwijderd uit het systeem. De gebruiker verdwijnt naar de “prullenbak” van Basishub en blijft daar nog 90 dagen bewaard voordat deze definitief verwijderd wordt.

Om gebruikers te herstellen doorloop je onderstaande stappen.

1. Selecteer Verwijderde gebruikers in het menu.

Verwijderde gebruikers

2. Druk op de knop Herstellen.

De gegevens van de gebruiker worden nu hersteld.