Basishub koppeling met Google Workspace for Education

MOO heeft de mogelijkheid tot provisioning en een Single Sign-on (SSO) koppeling met Google Workspace for Education. Werk je als school met MOO en met Chromebooks, dan is deze koppeling in alle waarschijnlijkheid al gelegd. Voor informatie hierover kun je contact op nemen met je accountmanager.

Hoe het werkt

De koppeling tussen MOO Startportaal en Google Workspace for Education houdt in dat:

• Iedere medewerker en leerling in MOO ook automatisch een Google Workspace-account heeft
  • Je bij diensten van Google (en Chromebooks) inlogt met je MOO-account
  • Iedere leerling-, personeels- en/of projectgroep in MOO Startportaal krijgt ook een groepsadres in Google Workspace. Dit groepsadres wordt aangemaakt volgens het format brinnummer-groepsnaam@domein.nl (bijv. 14lv-groep2@obs-saffier.nl), zodat je duidelijk herkent welke 'groep 2' binnen de stichting uit het voorbeeld je op het punt staat te mailen.
  • Er voor iedere groep in MOO automatisch een Gedeelde Drive wordt aangemaakt om in samen te werken. Ook deze groepen voor een betere herkenbaarheid de opbouw van bronnummer-groepsnaam.

Inloggen bij Google gaat via MOO Startportaal door op een Google-tegel te klikken. Ook kan je rechtstreeks naar een app van Google zoals mail.google.com, en daar inloggen met je MOO gebruikersnaam en wachtwoord. Je hebt dus geen apart wachtwoord nodig voor Google. Het wijzigen van namen, adressen en wachtwoorden doe je dus ook vanuit MOO.

Bovendien krijg je binnen MOO de mogelijkheid om rechtstreeks de Google applicaties te benaderen en toe te wijzen aan de leerlingen, zoals Google Drive en Google Classroom.

Een gebruiker handmatig aanmaken

Let op: leerkrachten en leerlingen komen doorgaans via Basispoort in MOO Startportaal. Vanuit hier krijgen zij automatisch al een Google-account.

Om alsnog een nieuwe gebruiker aan te maken, doorloop je de stappen in dit artikel.

Gebruikersnaam wijzigen

1. Controleer of het nieuwe e-mailadres al bestaat in de Google omgeving.
  2. Is dit het geval, neem dan contact op met de servicedesk  van Heutink ICT.
  3. Is dit niet het geval, wijzig dan de gebruikersnaam in MOO Beheer. De wijziging wordt automatisch gesynchroniseerd met de Google omgeving.

Beheer

Als je gebruik maakt van deze koppeling, dan hoef je geen handmatig gebruikers- en groepenbeheer meer te doen in de Google Admin Console. Wil je toch instellingen wijzigen in de Google-omgeving om je Chromebooks beter te beheren? Maak dan gebruik van Apparaatbeheer