Gearchiveerde groepen

Alle lesgroepen en projectgroepen die uit het LAS afkomstig zijn worden in Basishub gearchiveerd als de jaarovergang heeft plaatsgevonden. Hierdoor ruimen we op in Basishub en zorgen we tegelijkertijd dat je de inhoud van de bijbehorende groepsmappen in Google en/of Microsoft 365 niet kwijtraakt. Heb je alle relevante bestanden overgezet? Ruim dan de groepen definitief op in Basishub. In dit artikel vertellen we meer over dit proces en hoe je gearchiveerde groepen opruimt.  

Proces van groepen archiveren

Misschien wil je eerst meer weten over wat er gebeurt met het archiveren van de groepen tijdens de jaarovergang. Hieronder lees je meer: 

 • Gevolgen van het archiveren van groepen voor leerlingen
  Leerlingen zien altijd de groepsmap van het actuele schooljaar, bijvoorbeeld in de Gedeelde Drive of een Team. Tijdens de jaarovergang worden zij uit de groepen gehaald en toegevoegd aan de nieuwe groep van het aankomend schooljaar. Leerlingen hebben na een jaarovergang dus geen toegang tot gearchiveerde mappen.
 • Gevolgen van het archiveren van groepen voor leerkrachten
  Doordat de groep van het voorgaande schooljaar wordt gearchiveerd, is de groep niet meer zichtbaar in Basishub of Startportaal. In tegenstelling tot leerlingen, blijven leerkrachten onder water wél lid van de gearchiveerde groep. Hiermee behouden ze hun lidmaatschap op bijvoorbeeld de groepsmap in de Google Drive van afgelopen schooljaar. Deze gedeelde map heeft vanaf nu een toevoeging van het schooljaar in de naam (JJ-JJ zoals '22-23'). Zo is de oude van de nieuwe groepsmap te onderscheiden. 
 • Gedeelde Drives en Teams voor personeel- en projectgroepen blijven staan
  Worden personeelsrollen ook geprovisioned naar Microsoft of Google? Dan blijven deze ongewijzigd; dit type groep valt buiten dit archiveringsproces. Hetzelfde geldt voor project- of personeelsgroepen die niet uit het LAS afkomstig zijn, maar handmatig gemaakt zijn. 

Oude, gearchiveerde groepen opruimen

Zijn alle te bewaren documenten overgezet? Dan kun je de gearchiveerde groep definitief verwijderen. Hiermee verdwijnt ook de groepsmap in Office of Google, die door Basishub automatisch is aangemaakt. 

 • Ga naar Basishub en klik op Groepen in het menu.
 • Klik nu op Gearchiveerde groepen. 
 • Je ziet alle gearchiveerde groepen van jouw school staan, inclusief schooljaar.
 • Vink de groep(en) aan die je wil verwijderen of klik op het bovenste hokje om alle groepen te selecteren.  
 • Klik op Ja, verwijder om de selectie van gearchiveerde groepen te verwijderen. De groepen worden na bevestiging definitief opgeruimd.

Geen koppeling met een LAS?

Gebruikt jouw school geen koppeling tussen een LAS en MOO Startportaal? Dan worden er niet automatisch groepen in MOO aangemaakt en ook niets gearchiveerd. Bovenstaande scenario is op jouw school niet van toepassing.

Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er is een probleem opgetreden bij de verzending van je feedback. Probeer het alsjeblieft later nog een keer.